Skip to main content

50 + general knowledge



 1. Which Water Body separates the  Andaman and Nicobar Islands ?

Click Here    Download 

Click Here

Ans 10 degree channels

2. Who was the first Muslim President of the Indian National congress ?

Downloads GK book Here

Click Here Downloads

Ans: Badaruddin Tyabji.

3. Which among the following is the hottest planet in the solar system ?

Current Affairs

Click Here.

Ans: Venus

4. The protocol signed to reduce the production of CFC is known as ?

Latest GK 2023

Click Here

Ans : Montreal Protocol

5. Who among these is the founder of WhatsApp ?

For Answer

Click Here

6. Who among these is the founder of Twitter ?

Know More Click Here DOWNLOAD

click here

Ans : Jan Dorsey.

7. When was the Civil Disobedience Movement launched ?

Apply Here For Govt Job

Click here click here

Ans: April 6 1930.

8. Which of the following state  in India has the largest population?

Click Here For Indian Railways Jobs

Click here

Ans: Uttar Pradesh

9. Where is the deepest part of worlds ocean located ?

Click here

click here

Ans : Pacific Ocean.

10. The worlds earth day is observed every day on which date?

Click here

click here

Ans: 22 April.



11. How many times the President of India can seek re-election to his post?

Click Here

click here

Ans: Any number of times.

12. Who said that a state is a territorial society divided into government and the subject?

click here

Click here

Ans: Laski.

13. When is International Mothers language day celebrated? 

click here

Click Here

Ans: 21 February.

14. Name the Father of the Indian constitution?

click here

Click here

Ans: Dr. B R Ambedkar.

15. Who penned the book 'Wings of Fire'?

click here

Click here

Ans: Dr. B R Ambedkar.

16. Name the smallest bone in the human body?

click here

Click here

Ans: Stapes.

17. Name the country which has no capital?

click here

Click here

Ans: Nauru.

18. Bucharest is the capital of which country?

click here

Click here

Ans: Romania.

19. Which one of the following rivers crosses the  equator two times?

click here

Click here

Ans: Congo.

20. Which day is celebrated as ''World Ozone Day''?

click here

Click here

 Ans: 16 september.



21. What is the color of the sky to an astronaut in outer space?

click here

Click here

Ans: Black.

22. Who is the first Indian woman to win the ''Man Booker Prize''?

click here

Click here

Ans: Arundhati Roy.

23. The Finance commission is constituted under article ........... of the constitution of India.

click here

Click here

Ans: 280.

24. The Nalanda university was founded by.....?

click here

Click here

Ans: Kumar Gupta

25. Regular freight train service started on the recently started Haldibari (West bengal) in India and Chilhati rail route in Bangladesh. When was this train closed?

click here

Click here

Ans: 1965.

26. Deficiency of which of these vitamin causes anemia in humans?

click here

Click here

Ans: Vitamin B12.

27. Which planet falls under the category of the coldest planet in the solar system?

click here

Click here

Ans: Uranus.

28. Which article is associated with the ''Right to Education''?

click here

Click here

Ans: Article 21A.

29. Which port is said to be developed as the first green port of India?

click here

click here

Ans: Haldia port.

30. What is the name of the island that is located between India and Sri Lanka?

click here

click here

Ans: Kachchatheevu.



31. Which vitamins helps in the formation of nucleic and red blood cells?

click here

click here

Ans: Vitamin B10.

32. Which of the year Manipur state get its complete livelihood?

click here

click here

Ans: January 21 1972.

33. Which of the chemical is used in killing rats?

click here

click here

Ans: Zinc phosphide.

34. Which elements isotope is used in the calculation of the age of the earth?

click here

click here

Ans: Carbon.

35. Which is the currency of Chile?

click here

click here

Ans: Peso.

36. Which viceroy is known as ''Father of Indian Railways''?

click here

click here

Ans: Lord Dalhousie.

37. Who is the leader of the Revolt of 1857 from Lucknow?

click here

click here

Ans: Begum Hazrat Mahal.

38. Who invented the ''Quantum Theory of Radiation''?

click here

click here

Ans: Planck.

39. Which is the largest plateau in the world?

click here

click here

Ans: Tibetan plateau

40. Which countries capital is Bangkok and is the leading producer of rubber?

click here

click here

Ans: Thailand



41. Rome the capital city of Italy is situated on the bank of which of the rivers?

click here

click here

Ans: Tiber.

42. Which fungus is responsible for the red root of sugarcane?

click here

click here

Ans: Colletotrichum Falcatum.

43. Which Indian state has the longest coastline?

click here

click here.

Ans: Gujarat

44. Who is the author of the famous book ''The God of small Things''?

click here

click here

Ans: Arundhati Roy

45. Due to which phenomenon is the skys colour is blue?

click here

click here

Ans: Scattering of light.

46. Which amendment act of the Indian Constitution introduce the panchayats?

click here

click here

Ans: 73rd.

47. Which planet in the solar system is known as the ''Morning star''?

click here

click here.

Ans: Venus

48. Who discovered Stethoscope?

click here

click here

Ans: Rene Laennec.

49. Where is the Indian Grape Processing board located?

click here

click here

Ans: Pune.

50. The Blue Revolution mainly focuses on increasing the production of which product?

click here

click here

Ans: Fish.



Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni