Skip to main content

All India examination Question & Answer Part I

 GENERAL KNOWLEDGE FOR ALL COMPETITIVE EXAMS 2023 - 2024


1. Which Indian religious has recently been included in the representative list of intangible cultural heritage of humanity by UNESCO, an organisation of the United Nations ?


Ans: Durga Puja.


2. Which state government decided to conduct a caste-based census called the 'Jaati Aadharit Ganana' exercise ?


Ans: Bihar


3. In Tennis, what is the score when the receiver wins the next point after deuce ?


Ans: Advantage out


4. Name an alkylbenzene widely used as a chemical intermediate in the production of phenol ?


Ans: Cumene





5. On 5 April 2022, who was appointed as the Chairman of the Union Public Service ?


Ans: Monoj Soni


6. Battle of Buxar was fought in..........?


Ans: 1764


7. The word India came from the Indus, called --------- in Sanskrit.


Ans: Sindhu


8. In 1931, who recognised that an aromatic compound must have an odd number of pairs of electrons, which can mathematically be written as 4n+2 (n=0,1,2,3 etc.) ?


Ans: Erich Huckel


9. The 22nd Commonwealth Games are scheduled to be held in which of the following countries ?


Ans: England


10. Lake Kolleru is situated in which of the following states ?


Ans: Andhra Pradesh


11. In which of the places is the Tak Tok festival celebrated ?


Ans: Ladakh


12. One of the worst industrial disasters of all time occurred in Bhopal on December 1984, in which factories ?


Ans: Union Carbide


13. Dekhni is a folk dance associated with which Indian state ?


Ans: Goa




14. Which is one of the Open Market Operations by the Reserve Bank Of India ?


Ans: Buying and selling of bonds issued by the Government in the open market


15. Which is called the 'Metal of the future' ?


Ans: Titanium


16. How many shells (cells) are there in Amoeba ?


Ans: One


17. Which is the largest railway station in the North East Frontier Railway ?


Ans: Maligaon


18. Which gas is used in the refrigerator ?


Ans: Freon


19. Who was the author of the first book printed in the Assamese Language ?


Ans: Atmaram Sharma


20. What are the heater wires made of ?


Ans: Nichrome


21. The Gupta king who assured the title of Vikramaditya ?


Ans: Chandragupta 2


22. How many present members of the Constituent Assembly signed the Constitution ?


Ans: 284


23. Which article of the indian Constitution says that members elected by the president can't vote in the election of President ?


Ans: Article 55




24. Which article of the Indian constitution deals with constitutional amendments ?


Ans: Article 368


25. Which constitutional amendment reduced voting rights from 21 years to 18 years ?


Ans: 61st


26. What is the India's rank in the 2023 world press Freedom Index ?


Ans : 161 out of 180 countries


27. Which is called 'The City of Golden Temple' ?


Ans: Aritsar


28. Which is the Highest Plateau ?


Ans: Pamir ( Tibet )


29. Which is called ' God's Own Country' ?


Ans: Kerala


30. Which is called 'The sugar Bowl of the World' ?


Ans: Cuba


31. Which day is celebrated as 'World Press Freedom Day' ?


Ans: 3rd May


32. Which is the biggest Flower ?


Ans: Rafflesia


33. Which is the Highest Lake ?


Ans: Titicaca


34. Which is the Largest Bird ?


Ans: Ostrich


35. Which is the first state in India that has been formed on a purely linguistic basis ?


Ans: Andhra Pradesh


36. The famous Thirumala Thirupathi Venkateswara Temple is in which district ?


Ans: Chittoor


37. Which Government introduced the food for work program first ?


Ans: Janatha Government (1977)


38. What is the Name of the state with the largest number of registered newspapers ?


Ans: Uttar Pradesh



39. Which place in assam is said to be the meetin plach of Buddhism, Hinduism, and Islam ?


Ans: Hajo


40. What is the base year to calculate the National  income in India ?


Ans: 2011-2012


41. Which state in India is the major producer of mulberry silk ?


Ans: Karnataka


42. Which Article deals with the duties of the 'Prime Minister Of India' ?


Ans: Article 78


43. Who regulated Mutual funds in India ?


Ans: SEBI


44. What is the rank of India in world in terms of rice export ?


Ans: 2nd rank


45. India's rank among coal producing countries is ?


Ans: 3rd rank


46. To which country  does India export the largest amount of iron ore ?


Ans: Japan


47. Where is Dalal Street located ?


Ans: Mumbai


48. Which day is celebrated as world Hindi day ?


Ans: 10 of January


49. Where did the British first open their factories in the Eastern part of India ?


Ans: Orissa


50. Who formed the Swaraj Party ?


Ans: C.R. Das



Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni