Skip to main content

All India Examination Question & Answer Part II

       GENERAL KNOWLEDGE FOR ALL INDIA EXAM



Dear readers and students, today we are going to talk about some General Knowledge Questions and answer. 




                                   General Knowledge Question And Answer


1. Who was the first law minister of independent India ?


Ans: Bhimrao Ramji Ambedkar


2. Who was the first Indian to become the president of the UN General Assembly ?


Ans: Vijaya Lakshmi Pandit


3. Who is known as the missile woman of India ?


Ans: Tessy Thomas


4. Who opened the first school for girls in India ?     


Ans: Savitribai Phule                                         


5. Which is the highest peak in India ?


Ans: Kanchenjunga


6. Who is the second highest peak in India ?


Ans: Nanda Devi


7. Who was the first Indian woman to become a pilot ?


Ans: Captain Prem Mathur


8. In which century did the use of the Charkha ( spinning wheel ) become common inIndia ?


Ans: 14th Century AD


9. How many years did it take to build the Taj Mahal ?


Ans: 20 years


10. Which is the largest state of India ?


Ans: Rajasthan


11. The national river of India ?


Ans: Ganga


12. Who is known as the father of the nation ?


Ans: Mahatma Gandhi


13. What is the name of the oldest known civilization found in the Indian subcontinent ?


Ans: Indus Valley Civilization


14. When is 'National Farmers Day' celebrated in India ?


Ans: 23rd December


15. What is the nickname of Munshi Premchand ?


Ans: Nawab Rai


16. When is the 'National Girls Child Day' celebrated in India ?


Ans: 24 January


17. Which state has taken up Sanskrit as an official language ?


Ans: Uttarakhand


18. Where is Lake Loktak situated ?


Ans: Manipur


19. Who gave the slogan Do or Die ?


Ans: Mahatma Gandhi


20. Who was India's longest serving Prime Minister ?


Ans: Jawaharlal Nehru


21. Who was known as the Indian Napoleon ?


Ans: Samudra Gupta


22. Who was the first female Governor of an Indian state ?


Ans: Sarojini Naidu


23. Who was the first Indian to go to Space ?


Ans: Rakesh Sharma


24. Who was the first Indian to have won the Novel Prize ?


Ans: Rabindranath Tagore


25. Which place never gets the vertical rays of the Sun ?


Ans: Srinagar


26. Who was the first Indian woman to win a medal at the Olympics ?


Ans: Karnam Malleswari


27. Who is the first Indian woman to become a botanist ?


Ans: Janaki Ammal


28. Which tennis player was ranked India's National number one by the Women's Tennis Association for a decade (2003 to 2013) ?


Ans: Sania Mirza


29. Who is the first Indian ever to feature among the top ten women squash players in the world ?


Ans: Deepika Pallikal Karthik


30. Who is the popular athlete with 12 toes to win a gold medal in the 2018 Asian Games ?


Ans: Swapna Barman


31. In which book does the fictional town of 'Malgudi' first find a mention ?


Ans: Swami and Friends


32. In which Article GST is included ?


Ans: Article 279


33. In which state Ottamthullal dance is famous ?


Ans: Kerala


34. Amendment in the constitution comes under which Article ?


Ans: Article 368


35. What is the growth rate of India in 2021-2022 ?


Ans: 7%



Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni