Skip to main content

All India Examination Question & Answer Part III

         SOME EASY GENERAL KNOWLEDGE FOR                                                     EXAMINATION


Indian general knowledge, often referred to as '' Indian GK'', encompasses a wide range of information about the country of India. Here are some GK for who prepared for upcoming examination...

                                         General knowledge for All India Examination


1. Name of the river bank on which Taj Mahal is situated ?


Ans: Yamuna


2. Who was the first Indian Governor General of Independent India ?


Ans: C. Rajagopalachari


3. Where was Mahatma Gandhi born ?


Ans: Porbandar


4. Which one of the below state's Pincode starts with 2 ?


Ans: Uttar Pradesh


5. Who build the Great Stupa at Sanchi ?


Ans: Ashoka


6. What is the retirement age of the Chief Justice of India ?


Ans: 65 years


7. Which is the highest peak in South India ?


Ans: Anamudi


8. When is National Voter's Day celebrated in India ?


Ans: 25 January


9. Where is Tehri Dam Situated ?


Ans: Uttarakhand


10. Who was the first Guru of the Sikhs ?


Ans: Guru Nanak


11. Silent Valley National Park is situated in which state ?


Ans: Kerala


12. Which state in India shares a boundary with only one Indian state ?


Ans: Sikkim


13. Which state is not landlocked ?


Ans: Andhra Pradesh


14. How many times India has won the Cricket world cup ?


Ans: Two times


15. Which state is known as the Spice Garden of India ?


Ans: Kerala


16. What is the name of the national aquatic animal of India ?


Ans: River Dolphin


17. Which is the largest bank of India ?


Ans: State Bank Of India


18. Which place is called the pink City of India ?


Ans: Jaipur


19. Kolkata is situated on the bank of which river ?


Ans: Hooghly


20. How many players are there in a basketball team ?


Ans: Five


21. Which blood group is universal donor ?


Ans: O


22.  The disease scurvy  is caused by the deficiency of which vitamin ?


Ans: Vitamin C


23. Who is popularly known as Punjab Kesari ?


Ans: Lala Lajpat Rai


24. Which of the animal gives us wool ?


Ans: Sheep


25. Who said ' You give me blood, I will give you Freedom' ?


Ans: Subash Chandra Bose


26. Milkha Singh is associated with which of the following sports ?


Ans: Athletics


27. Who is known as the Iron Man of India ?


Ans: Sardar Vallabhbhai Patel


28. When is Teacher's Day celebrated ?


Ans: 5th September


29. Which bird lays its eggs in a crow's nest ?


Ans: Koel


30. In which city is the Gateway of India located ?


Ans: Mumbai


31. Which  city is known as the ' City of Temples Of India ?


Ans: Bhubaneswar


32. What is the number of Zodiacs ?


Ans: 12


33. Which Date is India likely to experience the Shortest Day ?


Ans: December 22


34. Who built the Gateway of India ?


Ans: George Wittet


35. Which is the holy book of the Sikh religion ?


Ans: Guru Granth Sahib



For more please wait for next Part 

Thankyou


Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni