Skip to main content

ASSAM STATE GRADE IV EXAM QUESTION & ANSWER

 All Assam  Grade IV exam question and 

                        answer part I



1. If 15 workers can build a wall in 48 hours, how many workers will be required to do the same work in 30 hours ?


A. 20

B. 30

C. 35

D. 24


Ans: D. 24 hours


2. The cost of metres of a particular quality of cloth is 210. What is the cost of 13 metres of cloth of the same type ?


A. 420

B. 645

C. 546

D. 424


Ans: C. 546.


3. When a two-digit number is reserved, a new two-digit number is formed which is 63 more than the original number. What is the original number ?


A. 28

B. 25

C. 29

D. 36


Ans: C. 29.



4. What is the capital of Sri Lanka ?


Ans: Colombo


5. Who is the author of the book, 'The Discovery of India' ?


Ans: Jawaharlal Nehru


6. The Sun of two numbers is 74. One of the numbers is 10 more than the other. What are the numbers ?


A. 18 and 28

B. 20 and 30

C. 24 and 34 

D. 32 and 42


Ans: D. 32 and 42


7. Who among the following leaders was not a President of India ?


A. Neelam Sanjiva Reddy

B. Giani Zail Singh

C. K. R. Naraynan

D. Uma Bharti



Ans: D. Uma Bharti



8. Where is the Headquarters of the World Health Organization situated ?


Ans: Geneva



9. Davis Cup is associated with which of the following sports ?


A. Football

B. Badminton 

C. Hockey

D. Lawn Tennis



Ans: D. Lawn Tennis



10. Who appoints the Chief Minister of an Indian State ?




Ans: The Governor of the State



11. What is the old name of Chennai ?


Ans: Madras



12. In which Indian State is 'Namdapha National Park' situated ?



Ans: Arunachal Pradesh



13. Who was the last Mughal Emperor ?



Ans: Bahadur Shah Zafar



14. During whose rule did the Chinese pilgrim Hiuen Tsang visit India ?



Ans: Harshavardhana



15. Who was the first Prime Minister of India ?



Ans: Jawaharlal Nehru



15. Who won the first Battle Panipat ?



Ans: Babar



16. Which of the following is not a fossil fuel ?



A. Coal

B. Petrol

C. Natural Gas

D. Vegetable Oil



Ans: C. Natural Gas



17. Which of the following is essential for combustion ?



A. Oxygen

B. Nitrogen

C. Sulphur dioxide

D. Carbon dioxide



Ans: A. Oxygen



18. The nucleus of a living cell contains which of the following ?



A. Ribosomes

B. Golgi bodies

C. Chromosomes

D. Mitochondria



Ans: C. Chromosomes




19. Which of the following is not a female reproductive organ ?



A. Ovary

B. Fallopian tube

C. Breast

D. Uterus



Ans: B. Fallopian tube



20. Which of the following is true ?



A. Sound cannot travel through liquid.

B. Sound cannot travel through gas.

C. Sound cannot travel through solid.

D. Sound cannot travel in vacuum.



Ans: D. Sound cannot travel in vacuum.



21. Which of the following is a good conductor of electricity ?



A. Plastic

B. Copper

C. Rubber

D. Glass




Ans: B. Copper




22. Which of the following is not a part of human eye ?



A. Cornea

B. Retina

C. Tear

D. Lens



Ans: C. Tear




23. Which of the following is not a planet of the sun ?



A. Earth

B. Mercury

C. Saturn

D. Sirius



Ans: D. Sirius




24. Which of the following is a greenhouse gas ?



A. Oxygen

B. Hydrogen

C. Carbon dioxide

D. Neon



Ans: C. Carbon dioxide




25. Which of the following is a synthetic fibre ?



A. Rayon

B. Cotton

C. Jute

D. Silk



Ans: A.  Rayon




26. The synonym of ''affection'' is 



A. Charm

B. Love

C. Favour

D. Luck




Ans: B. Love




27. Fill the blank with correct form of verb to complete the following sentence :

'' He could not ______ his homework properly .''



A. complete

B. completed

C. completing

D. completes



Ans: A. complete




28. Complete the following English proverb  :

  ''An _______ a day keeps the doctor away.''




A. orange

B. apple

C. apricot

D. olive




Ans: B. apple




29. What is the opposite gender of 'bride' ?




A. Princess

B. Spinster

C. Groom

D. Dutch




Ans: C. Groom




30. What is the past tense of 'drive' ?




A. Driven

B. Drivers

C. Driving

D. Drove




Ans: D. Drove.




For more question and Answer please visit again NEXT DAY


                               '' THANKYOU''


Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni