Skip to main content

ASSAM STATE GRADE IV QUESTION & ANSWER




Assam Direct Recruitment Grade 4 Exam Question Papers PDF File

(Part Time) Content Writer, computer Typist jobs published

District Supervisor Salary 60000 to 80000 click here

Assam Police Recruitment 2023 - 5325 post, Online Apply    click click

Assam Direct Recruitment -- 26441 Grade III & Grade IV Vacancy      click

Assam Commando Battalion Recruitment 2023-- 270 SI , Constable & Other Posts      click

Anganwadi Recruitment 2023 - 12 Anganwadi Workers & Helper Posts      click




 1.Where is the Narendra Modi stadium located ?


Ans: Motera, Ahmedabad, Gujarat.


2. What is the full form of MPLAD scheme?


Ans: Member of Parliament Local Area Development  Scheme.


3. Kanaklata Baruah was died during which freedom movement?


Ans: The quit India Movement.


4. What is the name of Indias first satellite?


Ans: Aryabhata spacecraft.


5. Where is the state Museum of assam located?


Ans: Guwahati, assam.


6. What is the name of the currency of the UAE?


Ans: United Arab Emirates Dirham.


7. First Assamese ICS ?


Ans: Anondoram Boruah.


8. First Indian Astronaut?


Ans: Rakesh Sharma.


9. Who is the last king of Ahom Dynasty ?


Ans: Purandar Singha.


10. Whom to called iron Man of Assam ?


Ans: Bishnuram Medhi.


11. Durand line between which two countries ?


Ans: Afghanistan and Pakistan.


12. Headquarters of North East Police Academy ?


Ans: Ri-Bhoi, Meghalaya.


13. Hima das is related to which Sports ?


Ans: Short running.


14. Victoria Memorial is situated in which city ?


Ans: Kolkata.


15. Which game has no use of Ball?


Ans: Badminton.


16. First Assamese sonnet published in which magazine ?


Ans: Jonaki.


17. Baan theatre is located in which place ?


Ans: Tezpur.


18. Group of tiger is called ?


Ans: Streak.


19. Who is the Chairperson of the NITI Commission ?


Ans: Prime Minister of India.


20. When was the first colorful television introduce in India ?


Ans: 1982.


21. Which is the longest river in the world ?


Ans: Amazon River.


22. What is the full form of LAD ?


Ans: Local Area Development.


23. Where was the first Mobile Theatre organised ?


Ans: Pathsala.


24. Which island is largest in the worlds ?


Ans: Green Land.


25. Who is named the father of Geometry ?


Ans: Euclid.


26. Who is named the Nightingale of India ?


Ans: Sarojini Naidu.


27. Which is The National Bird of India ?


Ans: Indian Peacock.


28. Which state is known as Orchid Paradise in India ?


Ans: Arunachal Pradesh.


29. Which is the National Song of India ?


Ans: Vande Mataram.


30. How many days are there in a leap year ?


Ans: 366 Days.


31. Which is known as the longest river on the earth ?


Ans: Nile.


32. Name an animal that has a hump on its back ?


Ans: Camel.


33. The highest Dam in India is-


Ans: Tehri Dam.


34. Who invented Penicillin ?


Ans: Alexander Fleming.


35. What country is at the top in robotics ?


Ans: Japan.


36. Where is the tower of silence situated ?


Ans: India.


37. Who invented telebision ?


Ans: J.L Baird.


38. Who is called the magician of hockey ?


Ans: Major Dhyan Chand.


39. Which country is called the father of the Chess game ?


Ans: India.


40. Who won the first T20 World Cup ?


Ans: India.





Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni