Skip to main content

GENERAL AWARENESS FOR ALL INDIA COMPETITIVE EXAMINATION

                            HISTORY



1. Who introduced the token currency for the first time in India ?

     a. Muhammad-bin-Tughlag

     b. Shah Jahan

     c. babar

     d. Shivaji


Ans: a.


2. Which new city did Akbar build near Agra ?

    a. Vrindavan

    b. Shahjahanbad

    c. Fatehpur Sikri

    d. None of these


Ans: c.


3. Name the last Mughal Emperor to sit on the Peacock Throne.

    a. Muhammad Ibrahim

    b. Ahmad Shah

    c. Muhammad Shah

    d. Azam Shah


Ans: c.


4. Who was the founder of the holy city of Amritsar ?


a. Guru Nanak 

b. Guru Ram Das 

c. Ranjit Singh

d. Sri Govind Singh


Ans: b.


5. During whose reign did Mahakavi Kalidas live ?


a. Chandragupta -II

b. Samudragupta

c. Ashoka the Great

d. Chandragupta Maurya


Ans: a.


6. Who was the first Indian emperor to be depicted on a coin featuring a veena ?


a. Muhammad-bin-Tughlaq

b. Akbar

c. Sher Shah Suri

d. Samudragupta


Ans: d.


7. Who, according to Jains, was the founder of Jaiunsm ?


a. Rishabhadeva

b. Mahavira

c. Arishtanemi

d. Samudragupta


Ans: a.


8. Ashoka the Great ruled India in ________.


a. third century B.C.

b. third century A.D.

c. second century B.C.

d. second century A.D.


Ans: a.


9. Kautilya was the Prime Minister of Chandragupta. Real name of Kautilya is _______.


a. Chanakya

b. Radhagupta

c. Rakshasa

d. Bindusara


Ans: a.


10. Sarnath's Lion Capital is attributed to :


a. Kanishka

b. Harshavardhana

c. Ashoka

d. Chandragupta


Ans: c.


11. Shaka era was founded by :


a. Ashoka

b. Harsha

c. Kanishka

d. Vikramaditya


Ans: c.


12. Ajanta paintings depicted scenes from the :


a. Ramayana

b. Mahabharata

c. Jatakas

d. Upanishads


Ans: c.


13. Which one amongst the following is the oldest Dynasty ?


a. Pallava Dynasty

b. Chola Dynasty

c. Maurya Dynasty

d. Gupta Dynasty


Ans: c.


14. Hieun Tsang, the Chinese pilgrim, visited India during the reign of :


a. Chandragupta - I

b. Kanishka

c. Ashoka

d. Harshavardhana


Ans: d.


15. The rock-cut caves at Elephanta belong to the period of :


a. Rashtrakutas

b. Chalukyas

c. Satavahanas

d. Vakatakas


Ans: b.


16. Who build the famous Dilwara temple at Mount Abu in the 13th century ?


a. Mahendrapala

b. Devpala

c. Rajyapala

d. Vastapul Tejpal


Ans: d.


17. The statue of Gommateshwara at Shravanabelagola was built by :


a. Chandragupta Maurya

b. Kharavela

c. Amoghavarsha

d. Chamundaraya


Ans: d.


18. The famous book geet Govind was Written by :


a. Mirabai

b. Kalidas

c. Banabhatta

d. Jayadeva


Ans: d.


19. Kamarupa was the oldest name of :


a. Bengal

b. Bihar

c. Odisha

d. Assam


Ans: d.


20. Who among the following called himself as the ' Second Alexander' ?


a. Alauddin Khilji

b. Samudragupta

c. Chandragupta -II

d. Kanishka


Ans: a.


21. The first Muslim invasion of India was led by :


a. Mahmud of Ghazni

b. Muhammad Ghori

c. Muhammad-bin-Qasim

d. Timur


Ans: c.


22. Timur invaded India during the reign of :


a. Alauddin Khilji

b. Bahlol Lodi

c. Firuz Shah Tughlaq

d. Nasiruddin Mehmud


Ans: d.


23. The city of Agra was founded in 1504 by :


a. Rana sanga

b. Ibrahim Lodhi

c. Firuz Shah Tughlaq

d. Sikandar Lodi


Ans: d.


24. Which sufi saint's dargah is at Ajmer ?


a. Salim chisti

b. Moinuddin Chishti

c. Baba Farid

d. Hazrat Nizamuddin


Ans: b.


25. Akbar assumed actual control over the administration of his empire in :


a. 1556

b. 1562

c. 1558

d. 1560


Ans: a.


26. The coin Rupia was first issued by :


a. Sher Shah Suri

b. Alauddin Khilji

c. Akbar

d. Muhammad-bin-Tughlaq


Ans: a.


27. Who was the ruler of medieval India who is credited with the building of the Grand Trunk Road ?


a. Babar

b. Sher Shah Suri

c. Jahangir

d. Krishnadeva Raya


Ans: b.


28. Akbar founded his own religion known as 'Din-i-Ilahi' which means :


a. house of worship

b. universal peace

c. divine faith

d. none of these


Ans:  c.


29. When did Vasco da Gama come to India ?


a. 1492

b. 1498

c. 1398

d. 1542


Ans: b.


30. Shivaji was crowned as an independent king at :


a. Poona

b. Surat

c. Raigarh

d. Singhagarh


Ans: c.


31. Tipu Sultan ruled from :


a. Srirangapatna

b. Mysore

c. Halebid

d. Belur


Ans: a.


32. Which Indian king requested Napoleon for helf to drive the British From India ?


a. Rani of Jhansi

b. Jai Singh

c. Shivaji

d. Tipu Sultan


Ans: d.


33. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was :


a. Patiala

b. Amritsar

c. Lahore

d. Kapurthala


Ans: c.


34. India's famous Peacock Throne and the diamond Koh-e-Noor were taken away by :


a. Ahmad Shah Abdali

b. Muhammad Ghori

c. Nadir Shah

d. Robert Clive


Ans: c.


35. The Third Battle of Panipat was fought in the year :


a. 1707

b. 1739

c. 1757

d. 1761


Ans: d.


36. Who among the following was called as 'Father of Indian Renaissance' ?


a. Bal Gangadhar Tilak

b. Gopal Krishna Gokhale

c. Lala Lajpat Rai

d. Raja Ram Mohan Roy


Ans: d.


37. Which of the following Mughal emperor's tomb is outside India ?


a. Jahangir

b. Akbar

c. Shah Jahan

d. Aurangzeb


Ans: a.


38. Where did Buddha preach his first sermon ?


a. Meerut

b. Sarnath

c. Lumbini

d. Sanchi


Ans: b.


39. ____________ metal was first used by the Vedic people.


a. Zinc

b. Iron

c. Silver

d. Copper


Ans: d.


40. In the court of which king did Bana Bhatta live ?


a. Yashovarman

b. Harshvardhana

c. Pulakesin II

d. Samudragupta


Ans: b.


41. Name the revenue item that was collected only in cash under the Mauryas.


a. Bhaga 

b. Pranaya

c. Hiranya

d. Kara


Ans: c.


42. __________ were the immediate successors of the Mauryas in Magadha.


a. Pandyas

b. Satavahanas

c. Kushanas

d. Sungas


Ans: d.


43. __________ was the capital of the Haryanka King Bimbisara.


a. Ujjain

b. Champa

c. Rajagriha or Girivraya

d. Vaishali


Ans: c.


44. Name the Indian ruler East India Company was set up.


a. Jahangir

b. Akbar

c. Humayun

d. Aurangzeb


Ans: b.


45. __________ is the monument at Delhi which is the precurssor of the Taj Mahal.


a. The Moti Masjid at Lal Qila

b. The Safdarjung tomb

c. Humayun's tomb

d. None of these


Ans: c.


46. ___________ was the first Indian ruler to face the invasions of Mahmud of Ghazni.


a. Prithvi Raj  Chauhan

b. Jayachandra of the Gahadavala dynasty

c. The Shaka King, Jaipala

d. None of these


Ans: c.


47. Name the Sultan of Delhi who brought Ashoka's pillar to Delhi.


a. Muhammad-bin-Tughlaq

b. Qutub-ud-din Aibak

c. Firuz Shah Tughlaq

d. Jalaluddin Khilji


Ans: c.


48. _________ laid the foundation of the Mughal rule in India.


a. Battle of Talikota

b. Battle of Plassey

c. First Battle of Panpat

d. None of these


Ans: c.


49. What was the decisive battle which Babur fought in India ?


a. The battle of Panipat

b. The battle of Khanua

c. The battle of Chanderi

d. The battle of Ghanghara


Ans: b.


50. When was the Somnath Temple invaded by Mahmud of Ghazni ?


a. 1025 A.D.

b. 1009 A.D.

c. 1027 A.D.

d. 1000 A.D.


Ans: a.


51. Qutub-ud-Din Aibak was an important ruler of __________.


a. Slave dynasty

b. Khilji dynasty

c. Lodi dynasty

d. Tughlaq dynasty


Ans: a.


52. Which of the following was common both to the Harappan society and the Rigvedic society ?


a. Iron implements

b. Female deities

c. Urban centres

d. Horses


Ans: d.


53. What was the main occupation of the Paleolithic people ?


a. Mining

b. Animal husbandry

c. Agriculture

d. Hunting and gathering food


Ans: d.


54. Why did the British government summon the first Round Table Conference in London ?


a. To discuss the Nehru report

b. To sign the pact with Gandhi

c. To discuss the Simon Commission report

d. To finalise the partition of the country


Ans: a.


55. Where is Mohenjo-daro situated ?


a. Shind province in Pakistan

b. Afghanistan

c. Punjab state in Pakistan

d. Gujarat state in India


Ans: a.


56. Name the Italian traveler who left a very praiseworthy account of the Vijayanagar empire ?


a. Marco Polo

b. Tome Pires

c. Nicolo Conti

d. Barbosa


Ans: c.


57. _________ are believed to be the earliest settlers of India.


a. Kols

b. Aryans

c. Huns

d. Dravidians


Ans: a.


58. What did the Indus Valley Civilisation represent ?


a. Nomadic culture

b. Tribal culture

c. Urban culture

d. Rural culture


Ans: c.


59. The caste system was more rigid during the ___________ as compared to the Gupta age.


a. Mauriyan age

b. Harshavardhan rule

c. Mughal age

d. Sultanate period


Ans: a.


60. Clive laid the foundation of the British Empire by winning the battle of ____________.


a. Wandiwash

b. Panipat

c. Plassey

d. Buxar


Ans: c.


61. Between whom was the Battle of Buxar fought in 1764 A.D. ?


a. The English and Haider Ali

b. The Nizam and the English

c. The English and Marathas

d. The English and Mir Qasim


Ans: d.


62. Razia Sultana belongs to the _________ Dynasty.


a. Slave

b. Tughlaq

c. Ghori

d. Khilji


Ans: a.


63. In Indian history, which period is regarded as the age of ''Hindu Renaissance'' ?


a. Gupta Period

b. British Period

c. Mauryan Period

d. Bahmani Period


Ans: a.


64. ___________ immediately preceded the Jallianwala Bagh carnage.


a. Passage of Rowlatt Act

b. Coming of the Simon Commission

c. Partition of Bengal

d. Mahatma Gandhi's salt satyagraha


Ans: a.


65. When was the Second Battle of Tarain fought ?


a. 1196

b. 1192

c. 1197

d. 1191


Ans: b.


66. Who is the author of famous book ''Ramcharitmanas'' ?


a. Kalidas

b. Tulsidas

c. Alberuni

d. Valmiki


Ans: b.


67. Who was the 24th Tirthankara of Jainism ?


a. Lord Mahavira

b. Lord Neminath

c. Lord Parshvanath

d. Lord Rishabhdev


Ans: a.


68. Jesus Christ was born in ______.


a. 2 B.C.

b. 2 A.D.

c. 4 B.C.

d. 4 A.D.


Ans: c.


69. The Indus Valley Civilisation flourished during :


a. 5000-3500 B.C.

b. 3000-1500 B.C.

c. 2500-1750 B.C.

d. 1500-500 B.C.


Ans: c.


70. The main characteristic of the Indus Valley Civilisation was :


a. Town planning

b. Drainage system

c. Well laid out roads

d. Pucca houses


Ans: a.


71. The Indus Valley Civilisation belongs to the :


a. Neolithic age

b. Palaeolithic age

c. Chalcolithic age

d. Mesolithic age


Ans: a.


72. The earliest city discovered in India was :


a. Harappa

b. Rangpur

c. Mohenjo-daro

d. Sindh


Ans: b.


73. How many Indian languages share the Devanagiri script ?


a. Four

b. Five

c. Six

d. Ten


Ans: a.


74. The 'Panchsheel Principles' were jointly initiated in 1954 by India, China and ________ ?


a. Nepal

b. Myanmar

c. Pakistan

d. Bhutan


Ans: b.


75. Dyarchy was introduced in India under the _________.


a. Government of India Act, 1935

b. Government of India Act, 1919

c. Gandhi-Irwin Pact

d. Special Act of 1945


Ans: b.


76. Who can be said to have laid the foundation of the British Empire in India ?


a. Richard Wellesley

b. Robert Clive

c. John Canning

d. Lord Dalhousie


Ans: b.


77. In which year did Robert Clive become the Governor of Bengal ?


a. 1768

b. 1756

c. 1758

d. 1746


Ans: c.


78. The Vernacular Press Act was passed in _________.


a. 1887

b. 1868

c. 1858

d. 1878


Ans: d.


79. The Quit India Resolution was passed by the Congress leader on _________.


a. August 2, 1942

b. August 8, 1942

c. November 14, 1942

d. October 2, 1942


Ans: b.


80. Which incident gave birth to the Swadeshi Movement and the boycott of foreign goods in India ?


a. The Partition of Bengal

b. Jallianwala Bagh Massacre

c. Chauri Chaura Incident

d. Home Rule Movement


Ans: a.


81. Queen Victoria gave the Governor General of India the title of Viceroy. Who was the first Viceroy of India ?


a. Lord Canning

b. Lord Mountbatten

c. Sir John Shore

d. Robert Clive


Ans: a.


82. In which year was the capital of India Shifted from Calcutta to Delhi ?


a. 1912

b. 1911

c. 1909

d. 1910


Ans: b.


83. Who conferred the title of ''Mahatma'' upon Gandhiji ?


a. Pt Jawaharlal Nehru

b. Subash Chandra Bose

c. Rabindranath Tagore

d. Womesh Chunder Bonnerjee


Ans: c.


84. Which historic event can be associated with April 6, 1930 ?


a. Dandi March

b. Quit India Movement

c. Chauri Chaura

d. Jallianwala Bagh Massacre


Ans: a.


85. Who announced the Partition of India into two separate states, India and Pakistan, in 1947 ?


a. Lord Dalhousie

b. Lord Canning

c. Lord Curzon

d. Lord Mountbatten


Ans: d.


86. Who is also known as ''Frontier Gandhi'' ?


a. Maulana Abul Kalam Azad

b. Swami Ramakrishna

c. Muhammad Ali Jinnah

d. Khan Abdul Ghaffar Khan


Ans: d.


87. Which one of the following items is related to Dandi March ?


a. Water

b. Salt

c. Sugar

d. Milk


Ans: b.


88. In which year did Hitler become the Chancellor of Germany ?


a. 1933 A.D.

b. 1924 A.D.

c. 1939 A.D.

d. 1945 A.D.


Ans: a.


89. By what name was Delhi known in the old days ?


a. Gaya

b. Ayodhya

c. Indraprastha

d. Pataliputra


Ans: c.


90. Vande Mataram was first sung at the session of the Indian National Congress (INC) in :


a. 1904

b. 1896

c. 1892

d. 1886


Ans: b.


91. The first session of the Indian National Congress was held under the Presidentship of :


a. Badruddin Tyyabji

b. A.O. Hume

c. B. Malabari

d. Womesh Chunder Bonnerjee


Ans: d.


92. Who among the following pioneered Khilafat Movement ?


a. Sir Syed Ahmed Khan

b. Muhammad Ali Jinnah

c. Mahatma Gandhi

d. Ali Brothers


Ans: d.


93. The title ' Punjab Kesari' was conferred on :


a. Ranjit Singh

b. Bhagat Singh

c. Sardar Baldev Singh

d. Lala Lajpat Rai


Ans: d.


94. The Non-Cooperation Movement was launched by :


a. Dadabhai Naoroji

b. Jawaharlal Nehru

c. Chhittaranjan Das

d. Mahatma Gandhi


Ans: d.


95. The most important feature of the Government of India Act of 1919 was the introduction of :


a. Dyarchy

b. Separate electorate

c. Provincial autonomy

d. Adult franchise


Ans: a.


96. The first women president of the Indian National Congress was :


a. Kasturba Gandhi

b. Sarojini Naidu

c. Annie Besant

d. Vijayalakshmi Pandit


Ans: c.


97. The Chauri-Chaura incident (during Non-cooperation Movement) relates to :


a. the burning of a police post by a mob

b. large scale looting of government property by Congress workers

c. massive police firing on unarmed Satyagrahis

d. a major offensive by underground revolutionaries


Ans: a.


98. Jallianwala Bagh massacre occurred on :


a. January 30, 1918

b. August 14, 1920

c. April 13, 1919

d. July 3, 1930


Ans: c.


99. During the Indian Freedom Struggle, the Simon Commission was appointed to :


a. examine the working of the reforms of 1919

b. determine the relations of the British Government with the Indian states

c. review the provisions of the Rowlatt Act.

d. explore the possibility of granting dominion status of India


Ans: a.


100. From where did Mahatma Gandhi start his historic Dandi March ?


a. Champaran

b. Dandi

c. Chauri Chaura

d. Sabarmati Ashram


Ans: d.


101. The first Indian university was opened at ________ in 1857.


a. Madras

b. Calcutta

c. Bombay

d. Banaras


Ans: b.


102. The system of budged was introduced in India during the viceroyalty of :


a. Lord Dalhousie

b. Lord Canning

c. Lord Ripon

d. Lord Elgin


Ans: b.


103. The first census was conducted in India at the time of :


a. Lord Dufferin

b. Lord Lytton

c. Lord Ripon

d. Lord Mayo


Ans: d.


104. Who was known as the ''Liberator of the Press'' ?


a. Lord Willing Bentinck

b. Lord Hastings

c. Lord Metcalfe

d. Thomas Babington Macaulay


Ans: c.


105. The Doctrine of Lapse was introduced by :


a. Lord Wellesley

b. Warren Hastings

c. Lord Canning

d. Lord Dalhousie


Ans: d.


106. Who amongst the following Englishmen was a fellow of Gandhiji in South Africa ?


a. Charls Frees Andrews

b. Henry Polak

c. Peterson

d. None of these


Ans: b.


107. The Veracular Press Act of 1878, adopted by Lord Lytton, intended to :


a. help English newspapers

b. promote freedom of the press

c. restrain newspapers published in Indian Languages

d. curb freedom of the press in general


Ans: c.


108. Who was the British PM at the time of Revolt of 1857 ?


a. Winstone Churchill

b. Viscount Palmerston Pamstern

c. Clement Attle

d. William Ewart Gladstone


Ans: b.


109. Lord Curzon is best known for which of the following ?


a. University Act of 1904

b. Partition of Bengal on 1905

c. Indian Councils Act of 1892

d. Government of India Act of 1909


Ans: b.


110. Who gave the slogan ''Inquilab Zindabad ?


a. Mahatma Gandhi

b. Subash Chandra Bose

c. Iqbal

d. Bhagat Singh


Ans: c.


111. Gandhiji  started the Satyagraha Movement in 1919 in protest against the :


a. Simon Commission

b. Champaran wrongs

c. Enactment of Rowlatt Act

d. Colonial Exploitation of India


Ans: c.


112. The Quit India Movement started at :


a. Delhi on Aug. 15, 1942

b. Lahore on July 7, 1942

c. Bombay on Aug. 8, 1942

d. Wardha on Aug. 7, 1942


Ans: c.


113. When Subhas Chandra Bose resigned as the President of INC, who was appointed in his place ?


a. Abdul Kalam Azad

b. Pattabhi Sitaramiah

c. C. Rajagopalachari

d. Dr. Rajendra Prasad


Ans: d.


114. The Montague-Chelmsford Report formed the basis of :


a. the Indian Council Act, 1909

b. the Government of India Act, 1919

c. the Government of India Act, 1935

d. the Indian Independence Act, 1947


Ans: b.


115. Mahatma Gandhi gave the call ''Do or Die'' during the :


a. Khilafat Movement

b. Non-Cooperation Movement

c. Civil Disobedience Movement

d. Quit India Movement


Ans: d.


116. Who was the British Prime  Minister at the time of Second Round Table Conference


a. Ramsay MacDonald

b. Clement Attlee

c. Neville Chamberlain

d. None of these


Ans: a.


117. Mahatma Gandhi entered into freedom struggle in India in the year :


a. 1911

b. 1917

c. 1919

d. 1915


Ans: d.


118. The Capital of India was shifted to Delhi during the reign of :


a. Minto

b. Lord Curzon

c. Chelmsford

d. Hardinge


Ans: d.


119. Before Delhi, what was the capital of India during the British India ?


a. Lucknow

b. Calcutta

c. Patna

d. Bombay


Ans: b.


120. Swarajya was declared as the goal of Congress at its session held in 1906 at :


a. Bombay

b. Calcutta

c. Madras

d. Lucknow


Ans: b.


121. Who headed the Cabinet Mission ?


a. Sir  Stafford Cripps

b. A.V. Alexander

c. Lord Pethick Lawrence

d. None of these


Ans: c.


122. The Indian National Army (I.N.A) came into existence in :


a. Burma

b. Japan

c. Singapore

d. Malaysia


Ans: a.


123. What was the main cause of the failure of 1857 mutiny ?


a. It was premature

b. The British got  French support

c. Lack of planning and leadership

d. The British numbered more


Ans: c.


124. Name the Governor-General when the 1857 revolt broke out.


a. Lord Curzon

b. Lawrence

c. Lord Canning

d. Lord Dalhousie


Ans: c.


125. During whose rule was the Indian Civil Service introduced ?


a. Lord Curzon

b. Lord Dalhousie

c. Lord  Cornwallis

d. Lord Bentinck


Ans: c.


126. ____________ introduced English education in India.


a. Lord Dalhousie

b. Lord Lawrence

c. Lord Curzon

d. Lord Macaulay


Ans: d.


127. Name the first fortified English port in India.


a. Fort  St George

b. Masulipatam

c. Armagaon

d. Surat


Ans: c.


128. ______________ was the ultimate goal of Gandhi's Salt Satyagraha.


a. Curtailment of the Government's power

b. Economic relief to the common people

c. Repeal of salt laws

d. 'Purna swaraj' for India


Ans: d.


129. What was the movement that came to an abrupt end due to the Chauri Chaura incident ?


a. Home rule movement

b. Civil Disobedience movement

c. Non-cooperation movement

d. Wahabi movement


Ans: c.


130. ______ was the Viceory  of India when the  Quit India Movement started in 1942.


a. Lord Linlithgow

b. Lord Willingdon

c. Lord Wavell

d. None of these


Ans: a.


131. Mahadev Govind Ranade was associated with _________.


a. India League

b. Prarthana Swamaj

c. Arya Awamaj

d. Theosophical Society


Ans: b.


132. Where did Lala Lajpat Rai sustain fatal injuries while protesting against Simon Commission in a demonstration ?


a. Amritsar

b. Meerut

c. Lahore

d. Jallandhar


Ans: c.


133. When was the Individual Civil Disobedience Movement launched ?


a. 1947

b. 1942

c. 1940

d. 1945


Ans: c.


134. __________ gave Vallabhbhai Patel the title of 'Sardar'.


a. Muhammad Ali Jinnah

b. C. Rajagopalachari

c. Mahatma Gandhi

d. Jawaharlal Nehru


Ans: c.


135. Who was the Congress President when India became free ?


a. Sardar Patel

b. Jawaharlal Nehru

c. Mahatma Gandhi

d. Jivatram Bhagwandas Kripalani


Ans: d.


136. In __________ the British Government announced for the first time dominion status as the goal of British policy in India.


a. 1935

b. 1929

c. 1932

d. 1922


Ans: b.


137. Who demarcated the boundary between India and Pakistan ?


a. Sir Cyril Radcliffe

b. Sir Strafford Cripps

c. Lord Mountbatten

d. Lord Lawrence


Ans: a.


138. During whose Viceroyalty was the Rowlatt Act passed ?


a. Minto-II

b. Hardinge-II

c. Lord Chelmsford

d. None of these


Ans: c.


139. ___________ attended all the three Round Table Conference.


a. Dr. B.R. Ambedkar

b. M. Malaviya

c. Vallabhbhai Patel

d. None of these


Ans: a.


140. By whom was the Individual Satyagraha inaugurated on 17 October 1940 ?


a. Jawaharlal Nehru

b. Sardar Vallabhbhai Patel

c. Acharya Vinoba Bhave

d. Mahatma Gandhi


Ans: c.


141. On February 20, _________, Prime Minister, Attlee announced the British Government's decision to withdraw from India latest by :


a. 1945

b. 1947

c. 1948

d. 1946


Ans: b.



142. In which of the following movement did Mahatma Gandhi make the first use of hunger strike as a weapon ?


a. Non-cooperation movement, 1920-1922

b. Rowlatt satyagraha, 1919

c. Ahmedabad strike, 1918

d. Bardoli satyagraha, 1928


Ans: c.


143. __________ gave representation to Indians for the first time in the legislature.


a. Indian Council Act, 1919

b. Indian Council Act, 1909

c. Government of India

d. None of these


Ans: c.


Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni