Skip to main content

HIGHER SECONDARY LEVEL EXAMINATION QUESTION AND ANSWER

 

STAFF SELECTION COMMISSION /POSTAL / DEO / LOWER

      DIVISION CLERKS / DATA ENTRY OPERATOR 

                                                and

                               SORTING ASSISTANTS



I.   MULTIPLE CHOICE QUESTIONS and ANSWER


1. Last night, my car (P)/so I went there (Q)/ on foot (R)/ broke down (S).

          The correct sequence should be :

          a. PQSR

          b. SPQR

          c. SRQP

          d. PSQR


          ANS: D


2. After the leader was arrested (P) by the local police force (Q) the riot was controlled (R) before any serious damage.(S)

        The correct sequence should be :

  

         a. SQRP

         b. RQSP

         c. RSPQ

         d. SPQR


         ANS: B


3. The hourglass is two triangles (P)  in size (Q) which are equal (R) made of (S).

         The proper sequence should be :


          a. PRSQ

          b. PSRQ

          c. SPRQ

          d. QSPR


          ANS : B


4. He held a torch in his right hand and which looked old enough (P) to have belonged to his grandfather (Q) he carried a torn bag (R) in his left hand (S).

         The correct sequence should be :


          a. SPQR

          b. RSPQ

          c. SRPQ

          d. RQSP


          ANS : C


5. As far as we can see there are at least a hundred bilion galaxies (P) with our ever improving telescopes (Q) each, an ''island universe'' containing billions of stars (R) arrayed throughout the universe (S).

          The proper sequence should be :


          a. PRSQ

          b. PSRQ

          c. QRPS

          d. QPRS


          ANS : D


6. Over millions of years, water is undrinkable (P) the amount of salt in (Q) so much that sea (R) the ocean has built up (S).

      The proper sequence should be :


       a. QSRP

       b. SQRP

       c. QRPS

       d. SRPQ


      ANS : B


7. Being accustomed to hearing of the colonel's heroism and bravery, so quickly and adjectly (P) all of us were shocked (Q) to know (R) that he surendered before the enemy (S).

      The correct sequence should be :


      a. QRSP

      b. RPQS

      c. PQRS

      d. RQPS


       ANS : A


8. The leader of the opposition in the manner he had planned to convince them (P) on realising that he had failed to convince the assembly (Q) who had a reputation for speech making (R) was very much disappointed (S).

      The correct sequence should be :


      a. QSRP

      b. PSRQ

      c. SPRQ

      d. RSQP


      ANS: D


9. Raksha and Lata if they studied hard (P) could pass their examinations easily (Q) with all their heart and soul (R) and did not waste their time (S).

The correct sequence should be :


        a. QPRS

        b. PRQS

        c. QRPS

        d. RQPS


       ANS: A


10. S1 : An examination is not a sure test of a student's ability.

       S6 : They are motivated by the simple desire to pass the examination at any cost.
       
       P : But an intelligent student may bag only poor marks.

       Q : A great ctammer can easily get good marks.

       R : It is a gamble which even intelligent students may lose.

      S : Crammers are not necessaryily scholars.

      The proper sequence should be :

     a. RSPQ

     b. RQPS

     c. PSRQ

     d. PQRS


     ANS : B


11. S1 : Trying to be one's own doctor is a dangerous practice.

      S6 : Outdated tetracycline, for example, can cause liver damage.

      P   : Though it may seem safe, the reaction of the drug may be different because of the patient's                      condition.

      Q  : Thereafter, they lose their medicinal value and can even be harmful.

      R  : Taking pills left over from a prescriftion is an everyday misuse of medication.

      S   : Also; drugs carelessly stored may become outdated. 

      The proper sequence should be :

      a. PRQS

      b. RPSQ

      c. RPQS

      d. RPSQ


      ANS : D


12. S1 : I have just heard from brother that you have been ill in the hospital for the last two weeks.

      S6 : As soon as you can write, let me know how you are.

      P   : But I am glad to know that the worst is now over.

      Q  : If I had known I would have written before.

      R  : I am very sorry to know that.

      S  : I hope you will soon be all right and coming out again.

      The proper sequence should be :

      a. QRSP
   
      b. QRPS

      c. RQSP

      d. RQPS



       ANS : D


13. S1 : Konark was worth all the trouble imagination.

      S6 : And the building was never entirely finished.

      P   : The temple was dedicated to the sun God, Surya.

      Q  : It was build in the mid-thirteenth century.

      R  : But the central pyramid, rising to over 200 feet, began to crack.

      S  : It was the largest Hindu temple in eastern India.

      The proper sequence should be :

      a. QSPR

      b. QPRS

      c. PSRQ

      d. PQSR



      ANS : D




                    TO BE CONTINUED.................................................

Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni