Skip to main content

ABOUT INDIAN CULTURE

                            GENERAL AWARENESS 


1. Which film bagged 10 filmfare awards in the 51st Filmfare Award in 2006 ?


a. Paheli

b. Apharan

c. Black

d. Parineeta


Ans: c.


2. With which dance form is Sonal Mansingh associated ?


a. Kuchipuddi

b. Mohiniyattam

c. Kathak

d. Odissi


Ans: d.


3. From which place did the dance from Mohiniyattam develop ?


a. Kerala

b. Karnataka

c. Tamil Nadu

d. Maharashtra


Ans: a.


4. Among the following which is the folk dance of India ?


a. Kathakali

b. Bharat Natyam

c. Garba

d. Mohiniyattam


Ans: c.


5. The festival of colours ''Holi'' is celebrated on :


a. the month of Bhadrapada

b. the full moon of Phalgun

c. the full moon in the month of Ashadha

d. None of these


Ans: b.


6. The significance of ''Navratri'' is _________ .


a. the victory of the good over the evil

b. the victory over our own mind

c. the importance of love and commitment

d. None of these


Ans: b.


7. 'Sattriya' is the popular dance form of _________.


a. Kerala

b. Karnataka

c. Mizoram

d. Assam


Ans: d.


8. With which state is the 'Kathakali' dance related ?


a. Rajasthan

b. Gujarat

c. Kerala

d. Karnataka


Ans: c.


9. Which musical instrument is called as the ''Queen of Musical Instrument'' ?


a. Flute

b. Violin

c. Veena

d. Shehnai


Ans: c.


10. Which of the following festival is celebrated on the 25th December each year ?


a. Navaratri

b. Vijayadasami

c. Deepavali

d. Christmas


Ans: d.


11. Which one of the following festival signifies the victory of thew good over the evil ?


a. Raksha Bandhan

b. Good Friday

c. Vijayadasami

d. Mahavir Jayanti


Ans: c.


12. Which festival is known as the festival of colours ?


a. Ram Navami

b. Janmashtami

c. Holi

d. Gandhi Jayanti


Ans: c.


13. ' Chakmas' is a popular tribe which belongs to ________.


a. Jammu and Kashmir

b. Himachal Pradesh

c. Tripura

d. Uttar Pradesh


Ans: c.


14.  'Bodo, Missing' Kachari, Rabha' are some famous tribes which belong to this state. Name this state of India.


a. Manipur

b. Punjab

c. Madhya Pradesh

d. Assam


Ans: d.


15. Name the instrument which is used in Manipuri dance.


a. Tabla

b. Pung

c. Sitar

d. Shehnai


Ans: b.


16. The different positions of hand and face during dance are called ________.


a. Taal

b. Mudra

c. Bhav

d. Raag


Ans: b.


17. Name the famous dancer who is called the 'Queen of Bharatanatyam'.


a. Rukmini Devi

b. Balasaraswati

c. Jyoti Subramaniam

d. Mahalakshmi


Ans: b.


18. Name the musician who adopted guitar to Hindustani music.


a. Pt Ravi  Sankar

b. Vishwa Mohan Bhatt

c. R.D. Burman

d. Remo


Ans: a.


19. Which festival marks the beginning of the Sikh Khalsa ?


a. Lohri

b. Guru Parv

c. Baisakhi

d. Gugga Naumi


Ans: c.


20. Which festival celebrated Christ's rising death ?


a. Good Friday

b. Easter Saturday

c. Easter

d. Christmas


Ans: c.


21. For which temple is Gaya famous ?


a. The Mahakali Temple

b. The Mahabodhi Temple

c. The Mahakal Temple

d. The Mahashiva Temple


Ans: b.


22. Which religious faith is associated with the 'Lotus Temple' in New Delhi ?


a. Krishna

b. Bahai

c. Shiva

d. Brahma


Ans: b.


23. '' Temple Tirupati Balaji'' is situated in which part of India ?


a. North west

b. Northern

c. Southern

d. South  West


Ans: c.


24. Mount Abu in Rajasthan is associated with which religion ?


a. Hinduism

b. Buddhism

c. Sikhism

d. Jainism


Ans: d.


25. Which Veda is popularly known as the ''Canon of Chants'' ?


a. Sama Veda

b. Yajur Veda

c. Rig Veda

d. Atharva Veda


Ans: d.


26. _________ is not a form of carnatic music.


a. Slokem

b. Kriti

c. Thillana

d. Tappa


Ans: d.


27. During whose reign did thre Mughal paintings reach its climax ?


a. Shah Jahan

b. Humayun

c. Jahangir

d. Akbar


Ans: c.


28. Khordad Sal is the festival of :


a. Sikhs

b. Jains

c. Parsis

d. Buddhists


Ans: c.


29. ___________ is not associated with sitar.


a. Pandit Ravi Shankar

b. Amir Khusro

c. Amjad Ali Khan

d. Ustad Allaudin Khan


Ans: c.



Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni