Skip to main content

Assam Grade IV Exam Question And Answer

 


1. The cultural capital of Assam ?


Ans: Jorhat


2. Which is the oldest refinery in India ?


Ans: Digboi


3. Which city is known as the light of the east ?


Ans: Guwahati


4. The former name of Guwahati ?


Ans: Pragjyotishpura


5. Smallest biosphere reserve in India ?


Ans: Dibru Saikhowa


6. Which river is called sorrow of Assam ?


Ans: Brahmaputra


7. The official animal of Guwahati ?


Ans: Ganga Dolphin ( It is the first city in India to have an official animal )


8.  Which singer is known as the ' Bard of the Brahmaputra' ?


Ans: Bhupen Hazarika


9. Which island in river Brahmaputra is accredited as the biggest riverine island in the Guinness book ?


Ans: Majuli


10. Which district in Assam is supposed to be carbon-free by 2020 ?


Ans: Majuli


11. Siva Thappa hailing from Assam is associated with which sports item ?


Ans: Boxing


12. In which year Crude Oil was drilled in Assam for the first time ?


Ans: 1889


13. Which is the most important Ahom festival , the ancestor worship festival , observed by the whole Ahom community ?


Ans: Bihu


14. The widely practiced occupation in Assam is ?


Ans: Jhum farming


15. What is the name of first Assamese film ?


Ans: Joymoti ( The film was released on 10 March 1935 )


16. Name the longest bridge in India Dhola Sadiya is build over which river ?


Ans: Lohit


17. The smallest district in Assam ( area - wise ) ?


Ans: Kamrup Metro


18. How many wildlife sanctuaries are there in Assam ?


Ans: There are 18 wildlife sanctuaries in Assam


19. First Assamese film to win National award ?


Ans: Halodhia Choraye Baodhan Khai ( 1988 )


20. Who established the Ahom kingdom in the medieval period ?


Ans: Chaolung Sukhaphaa


21. The only awardee for Padma Vibhushan from Assam ?


Ans: Shri Bimal Prasad Chaliha 


22. Which national park in Assam is known for its population of one-horned rhinoceroses ?


Ans: Kaziranga national park 


23. Which festival is celebrated with great enthusiasm in Assam to mark the onset of spring ?


Ans: Rongali Bihu utsav


Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni