Skip to main content

GENERAL AWARENESS QUESTIONS WITH ANSWER

 


1. Which of the following countries is not in Europe ?


a. Canada

b. Austria

c. Norway

d. Luxemburg


Ans: a


2. The hottest planet is :


a. Jupiter

b. Saturn

c. Venus

d. Mercury


Ans: c.


3. Which of the following is the brightest planet ?


a. Mars

b. Jupiter

c. Venus

d. Mercury


Ans: c


4. The exact time taken by earth for single rotation on its own axis is :


a. 24 hours

b. 23 hours 50 minutes 7.2 sec.

c. 24 hours 35 sec.

d. 23 hours 56 minutes 4.09 sec


Ans: d


5. A black hole is a :


a. star with a very low surface temperature

b. star with no atmosphere

c. contracted star with intense gravitational pull

d. pulsating star


Ans: c


6. The brightest star in the sky is :


a. Alfa Centauri

b. Sirius

c. Sun

d. Proxima Centauri


Ans: c


7. Which of the planet is nearest to the Earth ?


a. Venus

b. Mercury

c. Mars

d. Jupiter


Ans: a


8. The earth rotates around its axis from :


a. east to west

b. west to east

c. north to south

d. south to north


Ans: b


9. Nights are cooler in the deserts than in the plains because :


a. the sky remains clear most of the time

b. sand radiates heat more quickly than the earth

c. sand absorbs heat more quickly than the earth

d. none of the above reasons


Ans: a


10. Atmospheric humidity is measured by :


a. Hydrometer

b. Anemometer

c. Psychrometer

d. Lysimeter


Ans: a


11. Which is the world's largest desert ?


a. Gobi

b. Takala Makan

c. Thar

d. Sahara


Ans: d


12. The world's largest lake is :


a. Caspian Sea

b. Lake Victoria

c. Black Sea

d. Lake Superior


Ans: a


13. Which is the largest Gulf in the World ?


a. The Gulf of Cambay

b. The Persian Gulf

c. The Stait of Hormuz

d. The Gulf of Mexico


Ans: d


14. Which of the following is the largest river in the world ?


a. Congo

b. Nile

c. Ganges

d. Amazon


Ans: b


15. The highest waterfall of the world is :


a. Boyoma Falls

b. Khone Falls

c. Angel Falls

d. Niagara Falls


Ans: c


16. The hottest place in the world is :


a. Tehran, Iran

b. Dallol, Ethiopia

c. Azizia, Libya

d. Jaisalmer, India


Ans: c


17. What is ''Igloo'' ?


a. Mammoth mammals found in the Pacific Ocean

b. A dome-shaped house or a hut, built of blocks of hard ice, in which the Eskimos live

c. A king of animal domesticated by aboriginal inhabitants of Australia

d. A king of animal hunted by Kalahari Bushmen


Ans: b


18. Which of the following is the leading producer of rice ?


a. China

b. Cuba

c. Argentina

d. Australia


Ans: a


19. Which country ranks top in the mining of gold ?


a. USA

b. South Africa

c. Canada

d. India


Ans: b


20. The biggest producer of Uranium in the world is :


a. Zaire

b. India

c. Kazakhstan

d. France


Ans: c


21. In the world production of natural rubber, India ranks :


a. fifth

b. fourth

c. third

d. second


Ans: b


22. Which of the following is the highest plateau in the world ?


a. Pamir Plateau

b. Potwar Plateau

c. Colorado Plateau

d. Patagonia Plateau


Ans: a


23. The epicentre of an earthquake is the :


a. point where P-waves touch the surface

b. point of the earth's surface directly above the focus of an earthquake

c. antipodal point

d. point of intersection of P and S wave fronts


Ans: b


24. The intensity of earthquakes is measured on :


a. Richter scale

b. Mercalli scale

c. Secant scale

d. Beaufort scale


Ans: a


25. Suez Canal joins :


a. Red Sea and Arabian Sea

b. Red Sea and Mediterranean Sea

c. Arabian Sea and Mediterranean Sea

d. North Sea and Baltic Sea


Ans: b


26. Niagara Falls are in : 


a. UK

b. USA

c. Australia

d. South Africa


Ans: b


27. The Strait connecting Arabian Sea and the Bay of Bengal is :


a. Bering Strait

b. Palk Strait

c. Dover Strait

d. Vermosa Strait


Ans: b


28. Which of the following is the deepest lake ?


a. Caspian Sea

b. Lake Baikal

c. Lake Superior

d. Lake Victoria


Ans: b


29. Which is the largest fresh water lake in the world ?


a. Lake Tanganyika

b. Lake Baikal

c. Lake Michigan

d. Lake Superior


Ans: d


30. Which one of the following is the largest country area-wise ?


a. Sudan

b. Kazakhstan

c. India

d. Argentina


Ans: c


31. Which one of the following is not an African country ?


a. Gabon

b. Cameroon

c. Mauritania

d. Yemen


Ans: d


32. Which of the following is the largest island ?


a. Honshu

b. Sumatra

c. Cuba

d. Madagascar


Ans: d


33. Which among the following is the most populous city in the world ?


a. Kolkata

b. Sao Paulo

c. Tokyo

d. Mexico City


Ans: c


34. Which one of the following states share boundaries with the maximum number of other states of India ?


a. Maharashtra

b. Assam

c. Bihar

d. Madhya Pradesh


Ans: b


35. The highest waterfall in India is: 


a. Jog

b. Dudhsagar

c. Kunchikal

d. Courtallam


Ans: c


36. Wular lake of Kashmir is a :


a. Ox-bow lake

b. Lake formed by blocking of ice

c. Lake formed by terminal morainic dam

d. Lake formed by deposition of silt


Ans: c


37. River Godavari flows through :


a. Maharashtra, Odisha and Andhra Pradesh

b. Maharashtra and Andhra Pradesh

c. Maharashtra, Karnataka and Andhra Pradesh

d. Maharashtra and Andhra Pradesh


Ans: d


38. Which Indian state is known as ''Lake of Five Rivers'' ?


a. Uttar Pradesh

b. Haryana

c. Punjab

d. Jammu and Kashmir


Ans: c


39. Which of the following rivers joins Ganga at Allahabad ?


a. Kosi

b. Yamuna

c. Ghaghra

d. Gandak


Ans: b


40. Which one of the following rivers is not the tributary of Ganga ?


a. Indrawati

b. Son

c. Gomati

d. Yamuna


Ans: a


41. Which one among the following has the largest shipyard in India ?


a. Kolkata

b. Mumbai

c. Kochi

d. Visakhapatnam


Ans: c


42. Among the following places, the average annual rainfall is highest at :


a. Chennai

b. Shillong

c. Kolkata

d. Thiruvananthapuram


Ans: b


43. The climate of India is :


a. tropical climate

b. savannah type of climate

c. sub-tropical monsoon

d. sub-tropical climate


Ans: c


44. The driest place in India is :


a. Leh

b. Barmer

c. Jaisalmer

d. Bikaner


Ans: a


45. Which of the following states in India has the largest area under forests ?


a. Himachal Pradesh

b. Assam

c. Madhya Pradesh

d. Kerala


Ans: c


46. How many States and Union Territories are  there in India ?


a. 25 States and 7 Union territories

b. 29 States and 7  Union territories ( including National capital territory-1 )

c. 24 States and 6 Union territories

d. None of the above


Ans: b


47. Amongst the following Indian States, which one has the minimum total forest cover ?


a. Goa

b. Haryana

c. Kerala

d. Sikkim


Ans: b


48. The Tropical of Cancer passes through :


a. Bihar

b. Uttar Pradesh

c. Gujarat

d. Orissa


Ans: c


49. The Himalayan mountain system belongs to which one of the following ?


a. Fold mountains

b. Block mountains

c. Volcanic mountains

d. None of these


Ans: a


50. The highest mountain peak in India is :


a. Mount Everest

b. Nanda Devi

c. Kanchenjunga

d. Mount K2


Ans: c


51. Which one of the following mountains is not the part of Eastern Ghats ?


a. Sheravoy hills

b. Nallamala hills

c. Nilgiri hills

d. Javadi hills


Ans: c


52. Aravalli ranges are an example of :


a. block mountains

b. volcanic mountains

c. residual mountains

d. fold mountains


Ans: c


53. The highest peak of the Himalayas in India is in :


a. Kashmir

b. Uttar Pradesh

c. Sikkim

d. Himachal Pradesh


Ans: c


54. Near the  lake Manasarovar in Tibet, the river which has its source is / are :


a. Indus

b. Brahmaputra

c. Sutlej

d. All of these


Ans: d


55. Which of the following is the longest river in India ?


a. Narmada

b. Godavari

c. Ganga

d. Brahmaputra


Ans:  c


56. Which one of the following groups of crops are grown in India during the Rabi season ?


a. Wheat, barley, gram

b. Barley, maize, rice

c. Rice, maize, wheat

d. Millet, gram, rice


Ans: a


57. Which of the following is a cash crop ?


a. Rice

b. Rubber

c. Cotton

d. Wheat


Ans: b


58. Which of the following soil is most suited for tea plantation ?


a. alluvial

b. regur

c. alkaline

d. acidic


Ans: d


59. The leading states in the production of cotton in India are :


a. Gujarat and Punjab

b. Gujarat and Andhra Pradesh

c. Maharashtra and Punjab

d. Maharashtra and Gujarat


Ans: d


60. Which one of the following states is the largest producer of coffee ?


a. Assam

b. Karnataka

c. Kerala

d. Arunachal Pradesh


Ans: b


61. Largest sugarcane growing state is :


a. Uttar Pradesh

b. Punjab

c. Maharashtra

d. Andhra Pradesh


Ans: a


62. The largest coal reserves of India are found in :


a. Jharkhand

b. Orissa

c. Chhattisgarh

d. Madhya Pradesh


Ans: a


63. In the realm of coal production in the world, India ranks :


a. fourth

b. third

c. first

d. second


Ans: a


64. The ''Grand Trunk Road'' connects :


a. Delhi and Chennai

b. Tirupati and Ludhiana

c. Kolkata and Mumbai

d. Kolkata and Amritsar


Ans: d


65. Which is the largest tiger reserve in India ?


a. Pench

b. Corbett

c. Manas

d. Nagarjuna


Ans: b


66. Which is the first National Park established in India ?


a. Velvadna National Park

b. Periyar National Park

c. Bandipur National Park

d. Jim Corbett National Park


Ans: d


67. The International Date Line (IDL) passes through :


a. Gibralter Strait

b. Bering Strait

c. Florida Strait

d. Malacca Strait


Ans: b


68. Smog is likely to occur :


a. around valleys

b. on calm, clear and cool nights

c. near the industrial areas

d. near lakes


Ans: c


69. The earth is said to be in ________ when in the day the sun is nearest to the earth.


a. apogee

b. perihelion

c. perigee

d. aphelion


Ans: b


70. _________ is the unit of measurement of the distances of stars from the earth.


a. Light year

b. Fathoms

c. Kilometres

d. Nautical miles


Ans: a


71. What is the moon's period of revolution with reference to the sun ?


a. Equal to one sidereal month

b. Equal to one synodic month

c. Equal to one solar month

d. None of these


Ans: c


72. Where do most of the weather phenomena take place ?


a. Ionosphere

b. Stratosphere

c. Tropopause

d. Troposphere


Ans: d


73. When does the thickness of the troposphere increase ?


a. Autumn

b. Winter

c. Spring

d. Summer


Ans: d


74. ___________ gas in the atmosphere absorbs ultraviolet rays.


a. Helium

b. Ozone

c. Methane

d. Nitrogen


Ans: b


75. ________ is a great circle.


a. Tropic of Capricorn

b. Equator

c. Arctic circle

d. Tropic of Cancer


Ans: b


76. The phenomenon of midnight sun can be observed ________.


a. in warm temperate regions

b. anywhere at the time of solar eclipse

c. in the Arctic and Antarctic regions

d. in the tropical zone


Ans: c


77. With which is the Ferrel's Law concerned ?


a. Direction of winds

b. Intensity of waves

c. Velocity of winds

d. None of these


Ans: a


78. Fog is _______.


a. a cirro stratus cloud

b. an altocumulus cloud

c. a low stratus cloud

d. a cumulonimbus cloud


Ans: c


79. The term ''Lithosphere'' refers to __________. 


a. plants and animals

b. crust of the earth

c. interior of the earth

d. none of these


Ans: b


80. The Red Sea is an example of a _________.


a. folded structure

b. lava structure

c. residual structure

d. faulted structure


Ans: d


81. From what do the metamorphic rocks originate ?


a. Sedimentary rocks

b. Igneous rocks

c. Both igneous and sedimentary rocks

d. None of these


Ans: c


82. _________ is an organic rock.


a. Granite

b. Coal

c. Slate

d. Marble


Ans: b


83. The layers in soil are referred to as _________.


a. horizons

b. hard pans

c. profile

d. pedocals


Ans: a


84.  _________ soil id most common in the Indo-Gangetic Plain.


a. Regur

b. Alluvial

c. Podzol

d. Laterite


Ans: b


85. With what is the term 'Epicentre' associated ?


a. Earthquakes

b. Folding

c. Faulting

d. Earth's interior


Ans: a


86. Most of the Indians belong to _________ group.


a. Negroid

b. Caucasoid

c. Mongoloid

d. Australoid


Ans: b


87. What is the name given to the indigenous people living in the steppes of the Russia ?


a. Bhils

b. Bushmen

c. Tuareg

d. Kirghiz


Ans: d


88. What is the most important activity of the tundra region ?


a. Cropping

b. Hunting

c. Cattle rearing

d. Fish farming


Ans: b


89. _________ is the largest producer of groundnuts.


a. China

b. Sudan

c. Brazil

d. India


Ans: d


90. ________ produces the largest quantity of barley.


a. USA

b. China

c. Russia

d. India


Ans: c


91. _________ country is the leading producer of uranium.


a. France

b. Canada

c. India

d. Russia


Ans: b


92. Name the country which is the leading producer of automobiles.


a. Russia

b. China

c. Japan

d. USA


Ans: d


93. Name the countries separated  by the Durand Line.


a. India to Afghanistan

b. India to Pakistan

c. China to Russia

d. India to China


Ans: a


94. Name the countries separated by the McMohan Line.


a. China to Tibet

b. India and China

c. India and Pakistan

d. India and Bangladesh


Ans: b


95. What marks the boundary between North and South Korea ?


a. 38th parallel

b. Radcliffe Line

c. 17th parallel

d. 49th parallel


Ans: a


96. ________ is known as the sugar bowl of the world.


a. Russia

b. Cuba

c. USA

d. India


Ans: b


97. _________ part of  the islands in the Arabian Sea is known as Minicoy islands.


a. Western

b. Northern

c. Eastern

d. Southern


Ans: d


98. Name the river of India which is called Tsangpo in one of its reaches.


a. Teesta

b. Ganga

c. Brahmaputra

d. Kosi


Ans: c


99. ________ river forms its delta in Odisha.


a. Narmada

b. Godavari

c. Tapti

d. Mahanadi


Ans: d


100. _______ is a land-locked state.


a. Gujarat

b. Bihar

c. West bengal

d. Andhra Pradesh


Ans: b


101. Mention the area of India that receives the least rainfall.


a. Ladakh

b. Western Tamil Nadu

c. Eastern Rajasthan

d. The Western Ghats


Ans: a


102.  ________ receives the maximum solar energy in December.


a. Delhi

b. Kolkata

c. Chennai

d. Amritsar


Ans: c


103. ______ soil owes its colour to oxides of iron.


a. Black

b. Alluvial

c. Laterite

d. Forest soil


Ans: c


104. ___________ soil requires the least tilling.


a. Red

b. Black

c. Laterite

d. Alluvial


Ans: b


105. ________ soil predominates in the Sunderban area.


a. Laterite

b. Alluvial

c. Red

d. Black


Ans: b


106. Name the crop that is most susceptible to root knot ?


a. Tomato

b. Cotton

c. Potato

d. Banana


Ans: a


107. __________ is affected by the disease called blast.


a. Bajra

b. Wheat

c. Sugarcane

d. Rice


Ans: d


108. ________ is an area of tropical evergreen forests.


a. The Western Ghats

b. The Western Himalayas

c. The Eastern Ghats

d. Madhya Pradesh


Ans: a


109. Teak grows most abundantly in _________.


a. Assam and Meghalaya

b. central India

c. the Western Ghats

d. the Himalayas


Ans: b


110. Manas Sanctuary in Assam is known for ________.


a. wild ass

b. tiger

c. birds

d. bear


Ans: b


111. Name the wildlife reserve that is known for the Great Indian One-horned Rhinoceros.


a. Gir

b. Corbett

c. Kaziranga

d. Dudhwa


Ans: c


112. ________ is the most prominent crops of dry farming in India.


a. Bajra

b. Paddy

c. Cotton

d. Wheat


Ans: a


113. Name the state which is the leading producer of wheat.


a. Maharashtra

b. Uttar Pradesh

c. Madhya Pradesh

d. Punjab


Ans: b


114. Tea and coffee both grow in ________.


a. central India

b. Southern India

c. north-eastern India

d. north-western India


Ans: b


115. Where does the typical area os sal forests in the Indian peninsula occur ?


a. On the Malwa Plateau

b. To the north-east of Godavari

c. On the Western Ghats

d. Between the Tapti and the Narmada


Ans: b


116. Name the state which is the leading producer of coconut.


a. Tamil Nadu

b. Assam

c. Kerala

d. Karnataka


Ans: c


117. Name the state that produces the bulk of natural rubber produced in India.


a. Karnataka

b. Tamil Nadu

c. Andhra Pradesh

d. Kerala


Ans: d


118. Name the state which is called the 'Sugar Bowl' of India.


a. Andhra Pradesh

b. Punjab

c. Uttar Pradesh

d. Bihar


Ans: c


119. _______ is one of the most important items of Indian exports among marine products.


a. Whale oil

b. Crabs

c. Lobsters

d. Shrimps


Ans: d




Popular posts from this blog

Assam state 4th grade jobs General knowledge question and answer

                                                                                               TO GET THIS BOOK   CLICK HERE 1. What is the measurement of a right angle ?         Ans: 90 degree                                                             GET THIS BOOK  CLICK HERE                                                         2. Is 45 degree an obtuse angle ? Ans: No 3. What is a polygon with all sides of the same length and all angles of equal size called ? Ans: Regular Polygon 4. What is the roman numeral for 17 ? Ans: XVII 5. What is the predecessor of the smallest 6 - digit number ? Ans: 99999 6. Which is the smallest single digit composite number ? Ans: 4 7. There are 9 bananas and 8 apples in a basket. You took 4 bananas and 1 apple from it. Now, how many are you left with ? Ans: 5 GET THIS BOOK IN JUST  180   CLICK HERE 8. There are 4 more roosters than ducks on a farm. The total number of legs of the roosters and ducks is equal to 44. How many roosters and ducks are th
 Unstoppable full movies Hindi dubed Click Here for download  Unstoppable

KNOW ABOUT NEPAL

                                                                    Nepal is located mainly in the Himalayas. Nepal is landlocked country in South Asia.  1. Capital and Cties: Kathmandu, Pokhara, Lalitpur, and Bhaktapur, Biratnagar, Birgunj, Dharan, Janakpur, Itahari, Hetauda, Lahan, etc......... Kathmandu is the capital and largest city of Nepal. 2. Geography: Nepal is basically known for its divers geography including mountains, hills, Terai plains, Mount Everest and the worlds tallest peak. 3. Culture: Nepal has a rich cultural heritage influenced by Hinduism and Buddhism. Dashain is the biggest festival of Nepal. Nepal also celebrate Buddha Jayanti, Gai Jatra, Janai Purnima or Rakshya Bandhan, Teej, Shree Krishna Janmashtami, Fagun Purnima, Maghe Sankranti or Magh. About 15 days long festival and holidays of Nepal. It is the longest and the most auspicious festival in the nepalese annual calendar. 4. Language:  Nepali is the official language in Nepal. There are 126 different ethni